Serum Amyloid-A, Haptoglobin and Ceruloplasmin Levels in Dogs Infected with Sarcoptes canis
Askan Arslan
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmanın amacı Sarcoptes canis ile enfeste köpeklerde serum amiloid-A (SAA), haptoglobin (Hp) ve seruloplazmin (Cp) seviyelerinin belirlenmesiydi. Çalışmanın hayvan materyalini, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniklerine, kaşıntı, deride döküntü ve kabuklanma şikayetleriyle getirilen, Sarcoptes canis tanısı konulan farklı yaş, cinsiyet ve ırkta (13 dişi, 12 erkek) 25 hasta köpek ve kontrol amaçlı yine farklı yaş, cinsiyet ve ırkta (4 dişi, 6 erkek) 10 sağlıklı köpek oluşturdu. Biyokimyasal analiz sonucunda hasta hayvanların SAA ve Hp değerleri ile sağlıklı hayvanların SAA ve Hp değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında farkın önemli olduğu (P<0.001) belirlendi. Aynı şekilde hasta hayvanların serum Cp değerleri ile sağlıklı hayvanların serum Cp değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında farkın anlamlı olduğu görüldü (P<0.05). Bu sonuca göre genellikle yangı mediatörü olarak kullanılan akut faz proteinlerin lokal seyreden ve deri hasarı şekillenen uyuz köpeklerde yüksek bulunması bu hastalıkta da SAA, Hp ve Cp’nin yangı indikatörü olarak kullanılabileceklerini göstermektedir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce