Yazarlar |
Asya ÇETİNKAYA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Giray Buğra AKBABA
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Sibel Özkaymak
Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Güven GÜLBAZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Araştırma, Trabzon ilindeki peynir pasajları ve semt pazarlarından toplanan 15 adet Cami Boğazı peynirindemineral madde ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, küçük mandıra veaile tipi işletmelerde üretilip Trabzon ilinde tüketime sunulan Cami Boğazı peynirinde bazı mineralmadde ve ağır metal düzeylerinin belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen limitlere uygunluğununtespit edilmesi amaçlanmıştır. Mineral madde ve ağır metal içerikleri ICP-OES kullanılarak sonuçlarmg/kg cinsinden verilmiştir. Ortalama mineral madde ve ağır metal içerikleri; kalsiyum 3573.40±249.61mg/kg, potasyum 452.13±25.31 mg/kg, sodyum 8413.31±506.59 mg/kg, magnezyum 164.23±8.97mg/kg, fosfor 4272±269.90, demir 0.37±0.17 mg/kg, çinko 27.52±1.85 mg/kg, bakır 1.350±0.10 mg/kg,mangan 0.15±0.09 mg/kg, kurşun 0.179±0.03 mg/kg ve kadmiyum 0.028±0.001 mg/kg olarak tespitedilmiştir. Sonuç olarak, peynir numunelerinin ağır metal seviyelerinin Türk Gıda Kodeksi'nin çiğ sütve ısıl işlem görmüş süt, balık, konserve gıdalar, sığır ve koyun eti vb bazı gıdalar için belirlediği sınırlariçerisinde olduğu belirlenmiştir. Bu makale, Cami Boğazı peynirindeki mineral madde içeriği ve ağırmetal varlığı hakkındaki ilk rapordur |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | GIDA / THE JOURNAL OF FOOD |
Dergi ISSN | 1300-3070 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Cilt No | 41 |
Sayı | 5 |
Sayfalar | 317 / 321 |
Doi Numarası | 10.15237/gida.GD16032 |
Makale Linki | http://www.trgidadergisi.org/images/Articles/GD16032.pdf |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 2 |