Kars’ta Evde Bakılan Kedilerde Toxoplasma gondii’nin Yaygınlığı
Nasibe Ezgi Ercan
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışma Kars’ta evde bakılan kedilerde Toxoplasma gondii’nin yaygınlığını belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmanınhayvan materyalini evde bakılan, farklı ırklarda, 1-6 yaşlarında, 52 dişi ve 48 erkek olmak üzere toplam 100 kedi oluşturdu. Bukedilerden 5mL kan alınarak serumları ayrıştırıldıktan sonra Sabin-Feldman Dye Testi ile anti-Toxoplasma gondii antikorlarıyönünden değerlendirildi. T. gondii antikorları araştırılan 100 kediden 65'inin (%65) 1/16 ve üzerindeki titrelerde olduğubelirlendi ve pozitif olarak değerlendirildi. Bu 100 kediden 35’inin ise (%35) 1/16’nın altında titrede olduğu tespit edildi venegatif olarak değerlendirildi. Yaşa ve cinsiyete göre kedilerdeki pozitiflik durumu karşılaştırıldığında farkın istatistiksel olarakönemsiz (P>0.05) olduğu belirlendi. Seropozitif olan kedilerin 43’ünde antikor titresi 1/16, 19'unda 1/64, 3’ünde ise 1/256olarak belirlendi. Sonuç olarak; bu çalışmada Kars’ta evde bakılan kedilerdeki T. gondii prevalansının %65 olduğu tespit edildi.Bu oranın yüksek bulunmasında kedilerin büyük çoğunluğunun daha önce sokaktan alınmış olmasının etkili olduğu düşünüldü.Elde edilen bu sonuçlara göre halk sağlığı açısından gerekli tedbirlerin alınması ve bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalarınyapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.
Dergi Tarandığı Indeksler skopus
Basım Tarihi 04-2019