SELİM İLERİ ROMANLARINDA ABDÜLHAK HÂMİD TARHAN’A YÖNELİK YAKLAŞIMIN NİTELİKLERİ
Prof. Dr. Gökay DURMUŞ
Selim İleri, edebiyatımızın farklı türlerde eser vermiş üretkenyazarlarındandır. İleri, kendine özgü bir poetika sahibi olması bakımından daönemli bir isimdir. Yazar, anlatılarına belirlediği poetik ilkeleri yansıtırkengeçmiş ile şimdiki zamanı buluşturmak ister. Bu amaçla geçmişin edebibirikimini güncele taşımak ve insanların maziye yönelik yaklaşımlarındaolumlu katkı sahibi olmak arzusundadır. Yazar söz konusu birikimi sadeceisimler ve eserler odağında işlemez. Kurguladığı sahneleri ve kahramanları,tartıştığı konuları bu birikimden seçtiği malzemelerle zenginleştirir.İleri’nin çalışmaya esas teşkil eden beş adet romanı, Abdülhak Hâmid’inedebiyat tarihimizdeki yeri ekseninde şekillenmiş romanlardır. Çalışmada, buromanlarda Hâmid’in şahsiyeti, yaşamı ve eserleriyle ilgili olarak nasıl biryaklaşım sergilendiği tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI (Emerging Sources Citation Index)
Basım Tarihi 04-2021