Kars’ı Konu Alan Üç Roman Hakkında Değerlendirmeler
Prof. Dr. Gökay DURMUŞ
Bu çalışmada Kars’ın mekân olarak görev yaptığı üç romana yönelik değerlendirmeler söz konusudur. Bu romanlar; Nihat Behram’ın, Miras; Füruzan’ın, Kırk Yedi’liler; Orhan Pamuk’un, Kar başlıklı romanlarıdır. Romanlardaki ortaklık ve farklılıkları belirlemek adına giriş bölümünde romanların vak’a örgüleri verilmiştir. Ardından, yine aynı nedenle romanların şehir tarihine yaklaşımı tahlil edilmiştir. Kars’ın tarihsel sürecini takip, şehrin siyaset kurumuyla bağının da takibi anlamına geldiği için, siyaset ayrı bir başlık olarak değerlendirilmiştir. Bu noktada, tarih ve siyaset başlıklarının, çalışmanın ana temini destekleyen bileşenler olduklarını belirtmek gerekir. Ana tem, adı geçen romanların Kars özelinde taşra kavramını algılama biçimidir. Varılan netice ülkemiz aydın ve edebiyatçısının -en azından bir kesiminin- taşrayı ve taşra sorununu içselleştiremediğini ortaya koymaktadır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2019