MUALLiM NACi’NiN HEDER ADLI TiYATROSU ÜZERiNEDEĞERLENDiRMELER
Prof. Dr. Gökay DURMUŞ
Muallim Naci, Tanzimat döneminin belki de üzerinde en çok konuşulan isimlerinden birisidir. Fakat Naci"ye yönelik ilgi, onun geleneğe bağlılığından yola çıkılarak azalmıştır. Bu nedenle Naci ve eserleri, zamanın acımasızlığına dayanamamış ve unutulmaya yüz tutmuş gibidirler. Çalışma, bu esikliği giderme adına kaleme alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Tanzimat dönemi tiyatro etkinlikleri özetlenmiştir. Ana metin, Muallim Naci ve eserin genel hatlarının tanıtılmasıyla başlamaktadır. Bir tiyatro metni olan Heder, bu bölümde, yazınsal metin çözümleme yöntemi ile tahlil edilmiştir. Tahliller, eserin konu ve tema, tür ve biçim özelliklerini de kapsamaktadır. Heder, tezli bir eserdir. Bu nedenle son bölümde, oyunun tezleri, toplumsal ve edebî zeminde değerlendirilmiştir. Varılan yargılar, Muallim Naci"nin Tanzimat modernleşmesi içindeki rolünün sağlıklı analiz edilmediğini, Heder"in ise müellifin şahsına yönelik menfî tutum nedeniyle unutulduğunu göstermektedir.
Muallim Naci,tiyatro,Heder
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi