Rize Yöresindeki Sığırlarda Mavi Dil Enfeksiyonunun Seroprevalansı
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Rize yöresindeki sığırlarda Mavi dil (MD) enfeksiyonun varlığının serolojik olarak saptanması ve yöredeki yaygınlığı hakkında bilgi edinilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Eylül 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında yörede hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Rize merkez, Çayeli, Ardeşen, Pazar ve Fındıklı'da yapıldı. Çalışmanın hayvan materyalini ise rastgele seçilen, 1-7 yaş arasında farklı ırk ve cinsiyette toplam 400 sığır oluşturdu. Bu sığırların Vena jugularis'lerinden kan alınarak serumları ayrıştırıldı. Serumlar ependorf tüplerine alınarak 56oC'de 30 dakika inaktivasyonu takiben -20oC'de saklandı. Bütün numuneler toplandıktan sonra ELISA testi yapılarak Mavi dil virüs (MDV) antikorları araştırıldı. Elde edilen sonuçların SPSS 20.0 paket programında chi-square (?2) testi kullanılarak istatistiksel analizler yapıldı. Serum örnekleri ELISA testi ile incelenmesi sonucunda 100 (%25) sığırın MDV antikorları yönünden pozitif olduğu belirlendi. Çalışmanın yapıldığı odaklarda en yüksek seropozitifliğe Rize merkezde (%59.09) rastlandı. Örneklemenin yapıldığı diğer odaklardan Çayeli'de (%21.21), Ardeşen'de (%17.14), Pazar' da (%11.94) seropozitiflik saptanırken, Fındıklı'da bütün hayvanların MDV antikorları yönünden negatif olduğu belirlendi. Numunelerin toplandığı odaklar arasındaki seropozitiflik istatistiksel olarak değerlendirildiğinde aradaki farkın önemli (P< 0.001) olduğu belirlendi. Sonuç olarak Rize yöresindeki sığırlarda MD enfeksiyonunun seroprevalansı %25 olarak bulunmuş olup, bu sonuç Rize yöresinde sığırlarda Mavi dil enfeksiyonun varlığını serolojik olarak ortaya koyan ilk bilgi niteliğindedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.
Basım Tarihi 01-2016