Curve/probabilistic fitting of damage metrics for Al-7075 materials behavior by using electromechanical impedance method
Dr. Öğr. Üyesi Gökhan HAYDARLAR
Mesut Tekkalmaz
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Alper Sofuoğlu
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Yapısal sağlık izlemenin amacı, yapının durumunun eş zamanlı teşhisini yaparak bilgi sağlamaktır. Yaşlanmaya, çevresel koşullara ve öngörülemeyen koşullara rağmen yapı tasarımda belirtildiği gibi kalmalıdır. Çevresel koşulların değiştirilmesi, sensör ve eklendiği yapının malzeme özelliklerini değiştirmesine neden olur. Yanlış teşhisi önlemek için çevresel koşulları dikkate almak önemlidir. Bu sayede, değişimin gerçek nedeni belirlenebilir. Bu çalışmada değişen çevresel koşullar altında sınırlandırılmış piezoelektrik sensörün (PWAS)/Al davranışı elektromekanik empedans (EMI) yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Literatürde bu materyal üzerinde yapılan sayısal çalışmalar sınırlıdır. Tüm deneysel / sayısal sonuçlar sıcaklık etkisi için telafi edilmiştir ve ilk kez eğri/olasılıksal tahmin yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Deneysel çalışmada kullanılan numune ANSYS sonlu elemanlar programında modellenmiştir. Deneysel ve sayısal sonuçlarda sıcaklık azaldıkça frekansın sağa doğru kaydığı ve genliğin arttığı gözlenmiştir. Deneysel ve sayısal sonuçların yakın olduğu belirlenmiştir. Sıcaklık etkisi, deneysel ve sayısal çalışmalar için telafi algoritması kullanılarak telafi edilmiştir. Sonuçlar hasar metrikleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar bir eğri/olasılıksal tahmin yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir.
Dergi Adı Journal of Polytechnic
Makale Dili İngilizce