Kamu Kurumu Çalışanlarının Sanal Kaytarma Davranışı Adalet Algısı ve Duygusal Tükenme Düzeyiyle Açıklanabilir Mi?
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Mesut Soyalın
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı çalışanların adalet algısının sanal kaytarma düzeylerineetkisini ve bu etkide duygusal tükenmenin aracı rolünü belirlemektir. Araştırmadaadalet algısı dağıtım ve etkileşim adaleti boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Çalışanlarınsanal kaytarma düzeyleri ise önemsiz sanal kaytarma ve önemli sanal kaytarma olmaküzere iki boyutta ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini bir ilimizdeki 110 kamukurumu çalışanı oluşturmuştur. Araştırmada anket tekniğiyle toplanan veriler SPSS veAMOS programlarıyla analiz edilmiştir. Analiz bulgularından ilki; dağıtım ve etkileşimadaletinin çalışanların duygusal tükenmişliklerini olumsuz yönde etkilediği yönündedir.Elde edilen bir diğer bulguya göre; çalışanların duygusal anlamda tükenmişliği onlarınhem önemsiz hem de önemli sanal kaytarma davranışını olumlu yönde etkilemektedir.Araştırmada etkileşim adaletinin önemsiz sanal kaytarmaya etkisinde duygusaltükenmenin tam aracı rol üstlendiği bulgusuna da ulaşılmıştır.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 10-2018