Mütevazı Liderlik Ölçeğinin Türkçe Uyarlaması ve Mütevazı Liderliğin Seslilik Davranışına Etkisi: Kuşak Farklılığının Düzenleyici Rolü
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Daimi Koçak
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Şefik Özdemir
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Amaç – Bu araştırmanın amacı Owens ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen mütevazı liderlikölçeğini Türkçe’ye uyarlamaktır. Bunun yanı sıra çalışmada mütevazı liderliğin seslilik davranışıüzerindeki etkisi ve bu etkinin kuşak farklılığına göre değişip değişmediği incelenmiştir.Yöntem – Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve iki farklı örneklemden anket tekniğiile veriler toplanmıştır. Akademisyenlerden oluşan birinci örneklem (n = 166) ölçeğin uyarlamasıiçin, kamu çalışanlarından oluşan ikinci örneklem (n = 196) ise araştırma hipotezlerinin testi içinkullanılmıştır. Birinci örneklemden elde edilen verilerin yapısal geçerliliğini tespit etmek içinkeşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleri, güvenirlik analizi ve bağımsız t testi yapılmıştır. İkinciörneklemden elde edilen verilerin test edilmesi için regresyon analizi yapılmıştır.Bulgular – Yapılan analizlerde mütevazı liderlik ölçeğinin tek faktörlü orijinal yapısınındesteklendiği görülmüştür. Bununla birlikte mütevazı liderlik algısının seslilik davranışını pozitifyönde etkilediği ve bu etkinin X kuşağı çalışanlarda Y kuşağı çalışanlara göre daha güçlü olduğutespit edilmiştir.Tartışma – Araştırmada elde edilen tüm bulgular mütevazı liderlik ölçeğinin Türkiye’dekiaraştırmalarda kullanılabileceğini göstermiştir. Buna ek olarak örgütlerde mütevazı liderlik tarzınınönemli olduğu, zira bu liderlik tarzının sergilenmesiyle seslilik davranışının arttığı ve bu durumunher iki kuşak için geçerli olmakla birlikte, X kuşağında daha belirgin olduğu görülmüştür.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 06-2020