A NEW APPROACH IN ORGANIZATIONAL PSYCHOLOGY: SELF-EXPECTATION FOR ORGANIZATIONAL IMPROVEMENT AND A SCALE DEVELOPMENT STUDY
Mukaddes Yeşilkaya
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı örgütsel psikoloji alanına “Organizasyonel İyileşmeye Yönelik Öz-Beklenti” (OİÖB) kavramını kazandırmak ve kavramın teorik-ampirik alt yapısını oluşturarak bir ölçüm aracı geliştirmektir. Araştırmada öncelikle OİÖB kavramına ilişkin teorik çerçeve oluşturulmuş ve OİÖB kavramı; organizasyon yönetiminin planlanmış eylemlerinden bağımsız olarak, bireyin tamamen kendi zihninde tasarladığı; gelecekte bireyin kendisiyle, yakın çevresindeki bireylerle ve organizasyonla ilgili konularda olumlu yönde iyileşme ve gelişmeler yaşanacağına ilişkin öz-beklentileri şeklinde tanımlanmıştır. Akabinde teorik çerçeveye uygun olarak bir madde havuzu oluşturulmuş, taslak bir ölçek elde edilmiş ve bu taslak ölçeğin geçerliliğini ve güvenilirliğini tespit edebilmek için 87 çalışan ile bir pilot çalışma yapılmıştır. Yapılan analizlerde taslak ölçekten iki faktörlü bir yapı elde edilmiş ve bu yapının güvenilirlik ve geçerlilik kriterlerini sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bu faktör yapısı ise sonrasında 274 çalışanın katılım sağladığı esas örneklem üzerinde test edilmiştir. Pilot çalışmadan ve esas örneklemden elde edilen veriler üzerinde gerçekleştirilen istatistiksel analizlere ilişkin tüm bulgular, geliştirilen ölçeğin bilimsel geçerlilik ve güvenilirliğe sahip olduğunu ve ölçeğin bilimsel araştırmalarda kullanılabilecek yeterlilikte olduğunu göstermiştir.
Dergi Adı Business Management Studies: An International Journal
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 12-2019
Makale Linki https://earsiv.kmu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11492/4183/Ye%c5%9filkaya%2c%20Mukaddes.pdf?sequence=1&isAllowed=y