Örgütsel Vatandaşlığın Zorunlu Olması İş Tatminini Etkiler Mi? İşStresi Bağlamında Bir İnceleme
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Daimi Koçak
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
İlhami Yücel
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada zorunlu vatandaşlık davranışının iş tatminine etkisi ve bu etkide iş stresinin aracı rolüstlenip üstlenmediği incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle zorunlu vatandaşlık davranışı, iş stresi ve iştatmini kavramları açıklanmaya çalışılmış ve kavramlar arası ilişkilere ilişkin gerekli literatür taramasıyapılmıştır. Elde edilen literatür taraması bulguları da referans alınarak araştırma hipotezlerigeliştirilmiştir. Hipotezlerin testi için Karaman ilinde imalat sektöründe faaliyet gösteren bir işletmedenveriler toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda zorunlu vatandaşlık davranışının çalışanların iş tatminininegatif; iş stresini ise pozitif yönde etkilediği görülmüştür. İş stresinin iş tatminine etkisi incelendiğindeise negatif yönde bir etkinin bulunduğu gözlenmiştir. Aracı etkiye ilişkin analiz bulgularından zorunluvatandaşlık davranışının iş tatminine etkisinde iş stresinin kısmi aracı rolünün bulunduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 06-2019