ZAMAN HIRSIZLIĞI ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE UYARLAMASININ GEÇERLİLİĞİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE ZAMAN HIRSIZLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Mustafa Babadağ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Araştırmanın ilk amacı dahaönce Türkçe yazın açısından uygunluğu belirlenmiş olan zaman hırsızlığıölçeğinin, farklı örneklemlerden alınan verilerle, tekrardan geçerliliğinisınamaktır. Araştırma ikinci olarak ise çalışanların sorumluluk, duygusaldengelilik ve dışa dönüklük kişilik özelliklerinin zaman hırsızlığı davranışıüzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada bu iki amaçdoğrultusunda finans, tekstil, eğitim ve kamu sektörlerinde çalışan 123personelden anket yöntemi ile veri toplanmış ve verilerin analizleri SPSS veAMOS programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde AçıklayıcıFaktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Korelasyon Analizi ve RegresyonAnalizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda ulaşılan bulgulara göre zamanhırsızlığı ölçeğinin Türkçe yazın açısından geçerliliği bir kez dahadoğrulanmıştır. Ayrıca kişilik özelliklerinden sadece sorumluluk özelliğininzaman hırsızlığı üzerindeki etkisi anlamlı olarak tespit edilmiş ve bu anlamlıetkinin negatif yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2019
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/760891