THE IMPACT OF JOB CRAFTING ON PERSON-JOB FIT: “I AM COMPATIBLE WITH MY WORK BECAUSE I CAN MAKE CHANGES IN MY WORK”
Doç. Dr. Gökhan KERSE
Bu araştırmanın amacı, iş becerikliliğinin kişi-iş uyumuna etkisini incelemektir. Ayrıca araştırmada Kişi-İş Uyumu Ölçeği’nin de Türkçe uyarlaması yapılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda araştırmada öncelikle iş becerikliliğinin ve kişi-iş uyumunun kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Daha sonra mobilya imalatı ve tasarımı sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin 140 çalışanından anket tekniği ile elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. Analizlerin yapılmasında SPSS ve AMOS paketleme programları kullanılmıştır. Analiz bulgularından kişi-iş uyumu ölçeğinin yüksek güvenilirlik ve geçerlilik sergilediği belirlenmiştir. Bunun yanında, iş becerikliliğinin kişi-iş uyumunu pozitif yönde ve anlamlı düzeyde etkilediği bulunmuştur. Dolayısıyla çalışanın iş beceriklilik düzeyinin artmasıyla işlerine daha fazla uyum sağladıkları görülmüştür.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Makale Dili İngilizce