Eimeria zuerneii ile doğal enfekte buzağılarda kış koksidiyozisi olgusu
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün AYDIN
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Öz: Bu klinik olguda amaç, doğal enfekte altı aylık buzağıda görülen kış koksidiyozisi olgusunu sunmaktır. Olgu materyalini, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniğine, klinik olarak ishalin görüldüğü ve iki buzağının öldüğü çiftlikten getirilen diyareli bir buzağı oluşturdu. Klinik ve parazitolojik muayenede Eimeria zuernii türünün neden olduğu perakut koksidiyozis teşhisi koyuldu. Gram dışkıdaki oocyst sayısı 78.000 olup, oocystlerin %95i E. zuernii ve %5ini ise E. bovis oluşturdu. Kış mevsiminde görülen bu vaka kış koksidiyozisi olarak tanımlandı. Buzağıya sulphamezathine ve destek tedavi uygulandı ve iyileşme görüldü. Sonuç olarak; kış aylarında E. zuernii ile doğal enfekte buzağılarda perakut koksidiyozis olguları dikkate alınmalıdır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 12-2015