Examination of Primary School Students’ Knowledge of the Flu and the Factors Affecting Their Decision to Get Flu Vaccines
Dr. Öğr. Üyesi Gönül GÖKÇAY
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Amaç: Grip olarak da bilinen influenza, mortalite ve morbiditesi yüksek viral bir hastalıktır. Her yaş grubu risk altında olmasına rağmen, özellikle altı aydan 18 yaşına kadar olan kişiler, griple ilgili ciddi komplikasyonlar geliştirme riski altındadır. Bu tanımlayıcı çalışmanın iki amacı vardı: 1) ilkokul öğrencilerinin grip hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve 2) grip aşısı olma kararlarını etkileyen faktörleri incelemek. Materyal ve Metot: Örneklemi üç resmi ve üç özel okuldan 670 altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veriler yüzdelikler, oranlar, ki-kareler ve ortalamalar (± standart sapma) olarak sunuldu. Veriler 0,05 anlamlılık düzeyinde analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların dörtte birinden azı gribi viral bir hastalık olarak tanımladı (%23,7). Katılımcıların yarısından fazlası gribin bulaşıcı olduğunu belirtmiştir (%65,5). Katılımcıların dörtte birinden fazlası, gribin virüs içeren aerosoller yoluyla, doğrudan temas yoluyla veya kontamine yüzeylerle temas yoluyla (%35,5) bulaştığını belirtti. Katılımcıların yarısından fazlası grip aşısı olmak gerektiğini belirtmiştir (%71,3). Bu katılımcıların sekizinde (%82,8) grip aşısı vardı. Lise ve üzeri eğitimli annelerin yarısından fazlası çocuklarına (%56,7) grip aşısı yaptırmıştır. Lise ve üzeri eğitimli babaların çoğu, çocuklarına grip aşısı yaptırmıştır (%78,4) (p=0,030). Sağlık güvencesi olan ebeveynlerin hemen hemen tamamı çocuklarını grip aşısı yaptırmıştır (p<0,001). Sonuç: Öğrenciler grip ve grip aşısı hakkında pek bilgi sahibi değiller. Bu nedenle çocuklar ve ebeveynler gribin etkileri, nasıl önlenebileceği ve grip aşısının ne olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
insan gribi,öğrenciler,grip,grip aşıları
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Science