Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Hidayet Metin Erdoğan
Bu çalışmanın temel amacı kuzularda neonatal ve sonraki periyotta pasif immünite ve büyüme performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışmada ayrıca kuzunun cinsiyeti, doğum tipi, doğum ağırlığı ve sağlığı ile birlikte kuzulama sezonu ve anne yaşının büyüme performansı üzerine etkisi değerlendirildi. Çalışma Türkiyede Karsta iki Akkaraman melezi sürüde (n=301) yürütüldü. Sonuçlar doğumdan sonra 24. saat serum IgG konsantrasyonu (SIgG-24) ve her iki dönem büyüme performansı arasında önemli (P<0.001) fakat zayıf (R2=0.148-0.198) bir ilişki olduğunu göstermiştir. Çoklu adımsal regresyon modeli ile neonatal büyüme performansının sadece doğum ağırlığı, sağlık durumu, SIgG-24 ve doğum tipinden etkilendiği (P<0.001, R2=0.527-0.721) belirlendi. Bu çalışma ile ayrıca post-neonatal büyüme performansının tüm değişkenlerden etkilendiği ortaya konuldu (P<0.001, R2=0.471-0.472). Bu çalışma kuzularda pasif immunitenin ilk 12 haftalık dönem büyüme performası ile önemli oranda varyasyon gösterdiğini işaret etmektedir. Bu sonuç daha önce değerlendirilmemiştir. Çalışmada ayrıca doğum ağırlığı, doğum tipi, cinsiyet, sağlık durumu, anne yaşı ve kuzulama sezonunun da büyüme performansı üzerine etkili olduğu belirlendi. Kuzularda anne yaşının ≤2 olması, ikiz, dişi ve kış sezonunda doğması, hastalığa maruz kalması ve doğum ağırlığının ≤3 kg olmasıınn büyüme performansını azalttığı saptandı. Bu faktörler büyüme performansını artırmak için dikkatle ele alınması gerekmektedir. Böylece çiftlik verimliliği ve karlılığı arttırılabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi