Deneysel Bilateral Üreteral Obstrüksiyon Oluşturulan Köpeklerde Peritoneal Diyaliz Uygulamaları
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Aslan Kalınbacak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada köpeklerde çift taraflı üreler tıkanmasında klinik ve bazı hematolojik bulguların belirlenmesi ve kanda miktarı artan metabolitlerin vücuttan uzaklaştırılması ve kanın biyokimyasal dengesinin korunmasında peritoneal diyaliz uygulamalarının etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Paramedian olarak karın boşluğuna girilip, üreterler klipsler ile geçici olarak tıkandı ve parsiyel omentektomi eşliğinde kalıcı Tenckhoff kaleleri yerleştirildi. Operasyon sonrası 3 saal aralıklarla kan üre nilrojen (BUN), krealinin değerleri konlrol edildi ve BUN değeri 90 mg/dl'yi aştığında diyalize başlandı. Diyaliz için %1.5'luk glikoz içeren ticari solüsyon 6 saat arayla 2 gün süresince toplam 8 seans kullanıldı. Klinik kontroller çalışma süresince; kan sayımı sonuçları operasyon öncesi (0) ve sonrasındaki her 24 saatte ve serum parametreleri 0 ve diyalize başladıktan sonra her seansın öncesi ve sonrasında belirlendi. Depresyon, halsizlik, çevreye karşı ilgisizlik, kusma, dehidrasyon ve mukozalarda solgunluk ortak klinik bulgular olarak belirlendi. BUN değeri 90 mg/dl'nin üzerine 30-39. saatlerde çıktı. Operasyon öncesi ile karşılaştırıldığında diyaliz başlangıcında BUN, kreatinin, $K^+$ ve $P^{-2}$ değerleri önemli oranda yükselirken, Total protein (TP) ve albumin değerleri düştü, $Na^+, Ca^{+2} ve Cl^-$ değerleri değişmedi. Diyalize başlandıktan sonra, her seansın sonunda saptanan BUN, kreatinin ve K+ değerlerinin seans öncesine göre önemli oranda düştüğü, ancak O değerine göre hala yüksek olduğu belirlendi. Diyaliz seansları, TP, albumin ve P"2 değerlerinde de düşmeye neden oldu. Son seans sonrasında BUN, kreatinin ve P"2 değerinin operasyon öncesi değere göre yüksek, TP, albumin ve Cl" değerinin ise düşük olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bilateral tam üreteral obstrüksiyon oluşturulan köpeklerde 6 saat ara ile yapılan her diyaliz seansının vücuttaki zararlı metabolitlerin uzaklaştırılmasında etkili olduğu ancak sağlıklı hayvanlardaki düzeylere kadar düşüremediği ve uygulamalar sırasında hipoalbuminemi ile karşılaşılabileceği, kalıcı Tenckhoff kateterin köpeklerde parsiyel omentektomi eşliğinde güvenle kullanılabileceği kanısına varıldı.
üretra tıkanması,üriner sistem,diyaliz,köpek,deneysel enfeksiyon
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ankara üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2004