Örgütsel Sinizm Ve İş Doyumu İlişkisi: Banka Çalışanları Üzerine Bir Araştırma
Doç. Dr. Gözde KOSA
Bu araştırmanın amacı özel bankalarda ve devlet bankalarında çalışan bireylerin örgütsel sinizm ve iş doyumu algılarını farklı değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda 278 banka çalışanı çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların %43,9’u kadın (n=122),%56,1’i ise erkektir (n=156). Katılımcıların büyük bir oranı bankalarda gişe görevlisi, müşteri temsilcisi ve yönetici olarak çalışmaktadır. Araştırmanınamacı doğrultusunda, demografik bilgi formu, Minnesota İş Tatmini Ölçeği ve Örgütsel Sinizm Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada F testi, t testi vePearson korelasyon analizi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların örgütsel sinizm algıları düşük, genel iş doyumu algıları ise orta düzeyde bulunmaktadır. Cinsiyet, eğitim durumu, banka türü, mesleki kıdem ve aylık gelir değişkenlerinin banka çalışanlarının örgütsel sinizm ve iş doyumu algıları üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Banka çalışanlarının örgütsel sinizm algısı arttıkça iş doyumu algılarının azaldığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre hemaraştırmacılara hem de uygulayıcılara yönelik birtakım öneriler sunulmuştur.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 05-2019