Güçlü İyon Farkı ve Uçucu Olmayan Zayıf Asitlerin Toplam Konsantrasyonu Değerlerinin Hesaplanması ile Sağlıklı Sığırlarda Kolaylaştırılmış Güçlü İyon Modeline Yaklaşımlar
Vehbi Güneş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çitil
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmanın ilk amacı sağlıklı sığır plazmasında kinik olarak geçerli [[SID+] ve [A_{tot}] değerlerini hesaplamaktı. İkinci amaç, kan gazları cihazı ile ölçülen pH ve kolaylaştırılmış strong iyon teorisine göre hesaplanan pH değerlerini karşılaştırmaktı. Çalışmada 10 adet sağlıklı montofon melezi sığır kullanıldı. Hayvanların vena jugularislerinden uygun şekilde kan gazı ve serum biyokimya analizleri için yeterli oranda kan alındı. Heparinli kan örneklerinde pH, pCO_2, ve HCO_3 değerleri belirlendi. Elde edilen plazmalarda ise total protein, albumin, Na, K ve Cl konsantrasyonları belirlendi. [SID+], [A_{tot}] ve pH değerleri Constable ve Tanford'a.göre hesaplandı. Çalışmanın sonucunda, sağlıklı sığırlar için ölçülen [SID+] değeri ortalama 45±2.6 mEq/L idi. Ortalama Na, K ve Cl konsantrasyonları sırasıyla 138.5±62.4 mmol/L, 4.6±0.4 mmol/L ve 98.1±13.4 mmol/L bulundu. Sığır plazmasındaki ortalama total protein 7.7+0.3 g/dl ve albumin 3.9±0.4 g/dl olarak bulundu. [Atot] ve total protein değerinden hesaplanan [A_{tot}] sabitesi sırasıyla 17.5±1.6 mEq/L ve 2.27±0.17 mEq/L hesaplandı. Ölçülen (7.40±0.03) ve hesaplanan (8.28±0.47) ortalama pH değerleri birbirinden belirgin olarak farklı olmasına rağmen, bu çalışmada klinik olarak sağlıklı sığırlarda ölçülen [SID^+], [A_{tot}] ve [A_{tot}] sabitesi değerleri, diğer invivo çalışmalardaki sonuçlar ile benzerdi. Bu hesaplanan değerlerin klinik uygulamalarının evcil hayvanların asit-baz bozukluklarında yeni bir bakış açısı oluşturacağı düşüncesine varıldı.
sığır,serum albumin,pH,asit baz dengesi,kan gazları,sodyum,modeller,modelleme,potasyum,kan plazması,iyon,kan proteini
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı kafkas üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2004