Bir Köpekte Yüksek Dozda Aspirine Bağlı Hematemezis
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Mustafa Sinan Aktaş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu olgunun materyalini 5 yaşlı 6 kg ağırlığında dişi Terrier ırkı bir köpek oluşturdu. Anamnezde köpeğe kliniğe getirilmeden iki gün önce iki adet 500 mg'lık aspirin verildiği, Aspirin verildikten sonra kusma başladığı, çıkarılan mide içeriğinin önce açık renkte ve köpüklü, daha sonra koyu renkte ve kahve telvesi görünümünde olduğu öğrenildi. Klinik muayenede 40,l°C ateş, aşırı depresif görünüm, karın bölgesinin palpasyonunda ağrı, mide içeriğinin kahverenkli olduğu saptandı. Laboratuar muayenelerinde pH 7,3, pCO2 42,6 mm Hg, pO2 20,3 mm Hg, baz açığı -3,9 mmol/L, hematokrit %28, Hb 9,4g/dl, Na+ 151,8 mmol/L, K+ 2,07 mmol/L, Cl 100 mmol/L ve idrar pH'ı 5 olarak belirlendi. Olguda hematemezis bulgusundan başka hematokrit ve hemoglobin değerlerindeki düşüş kanamaya, potasyum düzeyindeki azalma ise aspirinin toksik etkisine bağlandı. Olguya sağaltımda alkali diürez sağlama amacı ile 500 mi %5 dekstroz + %0,9 NaCl içerisinde 30 mEq sodyum bikarbonat ve 20 mEq potasyum klorür, ranitidin 4 mg/kg/8 saat, metoklopromid-HCl 1 mg/kg IV ve sukralfat 1 g/6 saat sonda ile uygulandı. Sağaltımdan 8 saat sonra genel durumun düzelmesi nedeniyle hasta taburcu edildi. İkinci gün yapılan klinik muayenede kusmanın sıklığının azaldığı ve mide içeriğinin renginin açıldığı belirlendi. Hastaya 120 ml Ringer laktat deri altı, ranitidin deri altı ve sukralfat oral uygulandı. Sağaltımın üçüncü gününden itibaren kusma azaldı ve genel durumun daha iyi olduğu belirlendi. Ranitidin ve sukralfat uygulamasına 10 gün devam edildi. Bu olguda 166 mg/kg dozda aspirinin bir defada alınmasının hematemezise neden olabileceğinin ve sağaltımın etkinliğinin vurgulanması amaçlandı.
yan etkiler,asetilsalisilik asit,kusma,aspirin,klinik görünüm,kemoterapi,köpek,ilaç toksisitesi,olgu sunumları,ilaç tedavisi,sıvı tedavisi
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı kafkas üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2005