Köpek ve Kedilerin Periton Diyalizinde Diyalizatın Drenaj Oranlarının ve Üre Kreatinin Doygunluklarının Değerlendirilmesi
Aslan Kalınbacak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmada çift taraflı tam üreter tıkanmalı köpek ve kedilerde uygulanan periton diyalizinde, abdominal boşluktan drene edilen diyalizatın geri almabilme yüzdeleri, diyalizat ve kandaki üre-nitrojen ve kreatinin miktarları ve diyalizattaki üre-nitrojen ve kreatinin kana göre doygunlukları değerlendirildi. Diyaliz, %1.5 dextroz içeren diyalizat 40ml/kg dozda, 60 dakika süren seanslar halinde ve 6 saat ara ile 8 seans uygulandı. Verilen diyalizatın geri almabilme yüzdesi köpeklerde %77.3-81 ve kedilerde %73.6-87.9 arasında oldu. Diyalizatın geri almabilme yüzdesi, üre-azotu ve kreatinin değerleri seanslar ilerledikçe artış gösterdi. Bu yükselme istatistik olarak kedilerde önemli olurken (p<0.05), köpeklerde önemsizdi. Diyalizatın üre-azotu değerinin, serum değerle-rine göre doygunluğu köpek ve kedilerde sırasıyla %69.7±0.95 ve %84.5±1.15 olurken, kreatinin değerinin doygunluğu köpeklerde %52.6±1.52, kedilerde %68.7±1.67 oldu. Sonuç olarak, 6 saat ara ile yapılan periton diyalizinde %1.5 dextroz içeren diyalizatın 60 dakika süren seanslarda, verilen miktarın ortalama % 10-25 inin geri alınamadığı ve diyalizatın üre-azotu ve kreatinin doygunluğunun kedilerde köpeklere göre daha yüksek olduğu (p<0.05) belirlendi.
kreatin,kan serumu,kedi,diyaliz,köpek,doygunluk,üre
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ankara üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2005