2-(3-Fenil-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on-4-il)-azometin Benzoik Asid Molekülünün Deneysel ve Kuantum Kimyasal Hesaplamaları
Doç. Dr. Gül KOTAN
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
2-(3-Fenil-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on-4-il)-azometin benzoik asit molekülü DFT (B3LYP) ve HF yöntemlerinin 6-311G (d, p) temel seti kullanılarak optimize edilmiştir. Böylece, farklı metotlarla bileşiğin en kararlı geometrik yapısı elde edilmiştir. 1H/ 13CNMR kimyasal kaymalar, titreşim dalga boyları, termodinamik parametreler, moleküler geometrik optimizasyonlar (bağ açıları, bağ uzunlukları), HOMO-LUMO analizleri, elektronik özellikler, mulliken yükleri, dipol momenti, molekülünün toplam enerjisi Gauss 09W paket yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Gaussian sonuçları GaussView5.0 programı ile grafiksel olarak çizilmiştir. Tüm kuantum kimyasal hesaplamalar, 6-311G (d,p) temel setinde DFT yönteminin B3LYP fonksiyonu ve HF ile gerçekleştirildi. 13C/ 1H Nükleer Manyetik Rezonans spektral değerleri, gaz fazında ve DMSO solventinde GIAO yöntemine göre hesaplanmıştır. Molekülün teorik spektral değerleri, literatürden elde edilen deneysel verileri ile karşılaştırılmıştır. Veda4f programında titreşim türleri belirlenmiş ve harmonik titreşim frekansları farklı yöntemlerin belli skala faktörleri ile skala edilmiştir. Ayrıca termodinamik özellikler (ısı kapasitesi CV0, entropi S0 ve entalpi H0), elektronik özellikler (elektronegatiflik (χ), elektron ilgisi (A), küresel sertlik (η), yumuşaklık (σ), ELUMO-EHOMO enerji boşluğu (ΔEg) ve iyonlaşma potansiyeli (I) hesaplanmıştır. Ayrıca, elektron spin potansiyeli (ESP), moleküler elektrostatik potansiyel (MEP), toplam yoğunluk, elektron yoğunluğu, molekülün elektrostatik potansiyeli gibi moleküler yüzeyler görselleştirilmiştir.
4-Triazol
Dergi Adı Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi