3-Fenil-5-(4-pridil)-1,2,4-triazol Molekülünün DFT(B3LYP/B3PW91)/HF ile Spektroskopik, Geometrik,Termodinamik ve Elektronik Analizi
Doç. Dr. Gül KOTAN
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
3-Fenil-5-(4-pridil)-1,2,4-triazol bileşiğinin moleküler geometrik optimizasyonu 6-311G(d,p) ve 3-21G temel setinde DFT(B3LYP,B3PW91)/ HF metodları kullanılarak elde edilmiştir. Böylece, bileşiğin en kararlı geometrik şekli çeşitli metod ve setlerlebulunmuştur. Deneysel spektral incelenmeler FT-IR değerleri ve 1H/ 13C-NMR kimyasal kaymaları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Geometrik yapı analizleri (bağ açıları, bağ uzunlukları), Proton/ Karbon NMR kimyasal kaymaları, termodinamik parametreler,HOMO-LUMO analizleri, elektronik özellikler, mulliken yükleri, titreşimsel dalgalanmalar, dipol momenti, başlıca molekülününtoplam enerjisi "Gaussian 09W" paket programı kullanılarak hesaplanmıştır. Sonuçlar, GaussView5.0 programındadeğerlendirilmiştir. Hesaplamalı IR verileri Veda4f programında belirlenmiş ve bu hormonik titreşim frekansları belirli faktörler ileölçeklendirilmiştir. Deneysel değerler literatürden alınmıştır. Deneysel spektral değerler hesaplanan IR verileri ile karşılaştırılmıştır.Proton Nükleer Manyetik Rezonans (1H-NMR) ve Karbon-13 Nükleer Manyetik Rezonans (13C-NMR) spektral değerleri, gaz fazındave DMSO çözücüsünde GIAO yöntemine göre hesaplanmıştır. Bu değerler deneysel proton / karbon nmr verileriyle karşılaştırılmış vesonuçlara göre regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca farklı yöntemlerle elde edilen ve fonksiyonel olan teorik sonuçlar birbiriylekarşılaştırılmıştır. Bundan başka, HOMO-LUMO enerji hesaplamaları ile kimyasal sertlik (η), elektronegatiflik (χ), iyonlaşmapotansiyeli (I), kimyasal yumuşaklık (σ), elektron ilgisi (A) gibi parametreler belirlenmiştir. Elektron yoğunluğu moleküler yüzeyler,elektron spin potansiyeli (ESP), moleküler elektrostatik potansiyel (MEP), toplam yoğunluk ve kontur haritaları belirlenmiştir.Böylece farklı metodlar, fonksiyonlar ve setler ile molekülün tüm teorik parametreleri hesaplanmıştır. Sonuçta bu verilerkarşılaştırılmış ve en uygun yöntem ve set bulunmuştur.
Dergi Adı Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Basım Tarihi 12-2019