Sağlıklı Koyunlarda Güçlü İyon Farkı ve Uçucu Olmayan Zayıf Asitlerin Toplam Konsantrasyonunun Hesaplanması
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Erdoğan Uzlu
Mehmet Çitil
Vehbi Güneş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışma sağlıklı koyunlarda SID ve [Atot] değerlerinin hesaplanması, kan gazı cihazıyla ölçülen pH ile kolaylaştırılmış güçlü iyon teorisine göre hesaplanan pH değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toplam 20 adet sağlıklı koyun kullanılmıştır. Bu hayvanlarda pH, pCO2, HCO3 değerleri, plazma total protein, albumin, Na K+ ve Cl konsantrasyonları belirlenirken SID, Atot ve pH değerleri hesaplandı. Sağlıklı koyunlar için SID ve [Atot] sırasıyla 39.58±0.68 mEq/L, 19.06+0.28 mEq/L olduğu belirlendi. Ortalama total protein, sodyum, potasyum, klor ve HCO3 değerleri sırasıyla 8.66±0.58 g/dl, 144.8+2.46 mmol/L, 5.43+0.57 mmol/L, 105.8+2.01 mmol/L, 25.11+2.65 mmol/L olduğu tespit edildi. Ölçülen pH ortalama 7.34+0.06 bulunurken hesaplanan pH 7.63+0.39 olarak belirlendi. Sonuç olarak, koyunlarda SID ve [Atot] değerlerinin hesaplanması ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmamış olup bu çalışmada elde edilen değerlerin veteriner hekimlik açısından asit-baz bozukluğu bulunan koyunlarda ilerde yapılacak çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.
kan kimyası,serum albumin,pH,karbondioksit,asitler,asit baz dengesi,kan gazları,bikarbonatlar,klorür,sodyum,potasyum,koyun,iyon,kan proteini
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı kafkas üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2005