Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Gösteren Kedilerde Biyokimyasal ve Hematolojik Değişiklikler
Arif Altıntaş
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Üren Nilgün
Mert Pekcan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Ali Karadeniz
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Araştırmada, kronik böbrek yetmezliği (KBY) gözlenen kedilerde hematolojik ve biyokimyasal değişikliklerin incelenmesi ve bulguların hastalığın derecelendirilmesinde kullanılması amaçlanmıştır. KBY tespit edilen ve yaşları 3-12 arasında değişen 22 dişi kedi ile aynı yaşlarda ve klinik olarak sağlıklı görünen 10 dişi kedi (kontrol) araştırmanın hayvan materyalini oluşturmuştur. Hayvanlara ait idrar örneklerinde protein varlığı ve dansite; kan örneklerinde hemoglobin, hematokrit değer, alyuvar ve akyuvar sayıları ile akyuvarların % dağılımları; serum örneklerinde ise toplam protein, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, osteokalsin (OC), toplam ALP (t-ALP) ve kemik spesifik ALP (k-ALP) değerleri ölçülmüştür. KBY'li kedilerde poliüri, idrar dansitesinde düşüş, azotemi, hipokalemi, hiponatremi, hiperfosfatemi, hiperproteinemi, normositik normokromik anemi ve akyuvar artışı saptanmış; serum osteokalsin değerleri hasta ve kontrol grupta ölçüm sınırlarının altında (0.05) Pi değerlerinin önemli derecede (p<0.001) artış gösterdiği (hiperfosfatemi) saptanmış ve değişiklikler glomeruler fıltrasyon hızında düşüş ve tubuler geri emilimde bozukluk ile ilişkilendirilmiştir. İncelenen parametreler kümeleme testi ile değerlendirilerek kedilerde KBY (l+)-(3+) arasında derecelendirilmiş ve 4 hastada şiddetli, 9 hastada orta ve geri kalan 9 hastada ise hafif seyrettiği saptanmıştır. Kan hematokrit yüzdesi ve alyuvar sayısındaki önemli düşüşler (p<0.01) KBY ile uyumlu bulunmuştur (normositik normokromik anemi) ve akyuvar sayısındaki artış olası bir sekonder enfeksiyona bağlanmıştır. Kan hemoglobin değerlerindeki düşüş belirgin olmasına rağmen istatistik önemli bulunmamıştır (p>0.05). Serum t-ALP ve k-ALP düzeylerindeki önemli düşüşler; Ca/P dengesindeki bozukluk ve düşük osteokalsin düzeyleri kemik metabolizmasının kronik yetmezlikten henüz belirgin şekilde etkilenmediği yönünde değerlendirilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ankara üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2006