Seroprevalence of Canine Adenovirus CAV Infection in Kars Dogs in Turkey
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Bu çalışmada, Kars yöresinde sahipli Kars Çoban Köpeklerinde canine adenovirus enfeksiyonunun seroprevalansı araştırıldı. Bu amaçla daha önce CAV’un herhangi bir serotipine karşı aşılanmamış 57 adet erkek ve 37 adet dişi olmak üzere toplam 94 adet (1 yaşından büyük) Kars Çoban Köpeği örneklendi. Araştırmada örneklenen populasyonda CAV enfeksiyonunun seroprevalansı %65.95 (62/94) olarak tespit edildi. Seropozitiflik oranlarının cinsiyete göre dağılımı ise erkekler ve dişilerde sırası ile %63.15(36/57), %70.27 (26/37) bulundu. Bu çalışma Kars Çoban Köpeklerinde CAV enfeksiyonu ile ilgili yapılan ilk araştırmadır.
Kars köpekleri,canine adenovirus,çoban köpeği,Türkiye,viral hastalıklar,seroprevalans,köpek hastalıkları
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı yüzüncü yıl üniversitesi veteriner fakültesi dergisi
Basım Tarihi 01-2009