Evaluation of resistive index parameter in peritoneal dialysis in dogswith experimental bilateral proximal ureteral obstruction
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Mahir Kaya
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ali Bumin
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Aslan Kalınbacak
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, bilateral proksimal üreteral obstrüksiyon oluşturulan köpeklerde, Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS) ile böbreklerdeki patolojik değişiklikler ve fizyolojik parametrelerin bir göstergesi olan Rezistiv İndeks (Rİ) değerindeki değişikliklerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 3 dişi, 3 erkek olmak üzere toplam 6 melez köpek kullanıldı. Hayvanlarda, genel anestezi altında deneysel laparatomi yapılarak, bilateral proksimal üreteral obstrüksiyon oluşturuldu. Kanda artan metabolitlerin uzaklaştırılması için peritoneal diyaliz uygulandı. Obstrüksiyon oluşturulmadan önce ve sonra, peritoneal diyaliz sırasında ve üreterlerdeki klipsler çıkarıldıktan sonra 5, 10 ve 15. günlerde böbreklerin RDUS ve Gri Skala Ultrasonografi (GSU) ile muayeneleri yapıldı. RDUS ile elde edilen Rİ değerlerinin peritoneal diyaliz sırasında yükselmediği belirlendi. Sonuç olarak, RDUS ve GSU kombinasyonunun böbrek hastalıklarının değerlendirilmesinde faydalı olduğu ve obstrüktif renal hastalıklarda Rİ artışının peritoneal diyaliz ile önlenebileceği belirlendi.
ultrasonografi,deneysel cerrahi,böbrekler,üretra tıkanması,diyaliz,köpek
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale