BAZI MİMARÎ YAPILAR VE TAMAMLAYICI ÖĞELERİN 16. YÜZYIL OSMANLI ŞİİRİNE YANSIMALARI
Dr. Öğr. Üyesi Gülcan ABBASOĞULLARI
Osmanlı medeniyetinde gerek edebiyat gerekse mimârî gibi sanatsal pek çok alanda eserler ortaya konulmuştur. İkisinde de İslam medeniyetine ait inanç ve kültür değerlerini ön plana çıkaran çeşitli semboller dikkat çekmektedir. Öyle ki İslam medeniyetine bakıldığında bu sembollerin bir parçası olan mimârî öğelerin çoğu, tesadüfe imkân verilmeden İslâm temelli çeşitli anlam katmanlarına haiz kılınmıştır. Bu çalışmada Osmanlı medeniyetinin sanatsal anlamda en çok uğraş verdiği alanlardan birinin de mimârî olduğundan yola çıkılarak, bu sanatın başka bir sanat dalı olan edebiyatla nasıl bir ilişki içerisinde olduğu ortaya konulmuştur. Osmanlı medeniyetinin mimârî anlamda kendini gösterdiği ve sembolik yapılar ortaya koyduğu 16. yüzyılın Osmanlı şiiri temel alınmış, câmi‘/mescitmimârîsi ve tamamlayıcı öğeler, bir de diğer mimârî yapılar olmak üzere iki genel başlık altında konu incelenmiştir.
Dergi Adı Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2021