LEYLA HANIM HAKKINDA BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ
Dr. Öğr. Üyesi Gülcan ABBASOĞULLARI
Leylâ Hanım XIX. yüzyılın önemli divânşairlerinden olup aynı zamanda Tanzimata geçişte divân edebiyatını temsil eden son isimlerdendir. Leylâ Hanım’ın divânında yer alan naat ve mersiyeleri dikkat çekmekle beraber şiirlerinde Mevlânâ’ya olan övgüsünden Mevlevî olduğuna şahit olmaktayız. Bu se-bepten araştırmamızda, Leylâ Hanım’ın divânından yola çıkıla-rak hususiyetle onun Mevlevî oluşu ve kerbela mersiyeleri dik-kate alınarak kaynaklar irdelenmiştir. Bu çalışma giriş ve iki bö-lümünden müteşekkildir. Giriş bölümünde Leylâ Hanım’ın ha-yatından ve divânından kısaca bahsedilmiştir. Birinci bölümde Leylâ Hanım’ın divânının yazma nüshalarını vermekle birlikte divânın baskıları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Leylâ Hanım’ın şiirlerine yer veren yazma eserlere, Leylâ Ha-nım’dan ve şiirlerinden bahseden kitaplara, makalelere, bildiri ve tezlere yer verilmiştir.Leylâ Hanım hakkında herhangibir bibliyografya çalışması yapılmamış olduğundan bu çalışmanın Leylâ Hanım hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için yar-dımcı bir kaynak olması arzu edilmiştir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 04-2020