Prof. Dr. Erhan GÖKÇE
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Hidayet Metin Erdoğan
Bu çalışma pasif immunite ve doğum ağırlığı üzerine etkili cinsiyet, doğum tipi, kuzulama sezonu, anne doğum sayısı ve sağlığı gibi bazı risk faktörlerinin araştırılması ve ayrıca pasif immunite ve doğum ağırlığının birbiriyle olan ilişkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Çalışma Karsta 301 koyun ve bunlardan doğan 347 Akkaraman melezi kuzuyu içeren iki sürüde yürütüldü. Doğumdan 24. saat sonra serum IgG konsantrasyonlarını (SIgGC-24) belirlemek için kan örneği alındı ve doğumda epidemiyolojik parametreler kaydedildi. Çoklu adımsal regresyon analizine göre doğum tipi, cinsiyet ve anne doğum sayısı, doğum ağırlığını önemli seviyede ilişkili faktörler olarak belirlendi (R2=0.339, P<0.001). Tek (P<0.001), erkek (P<0.001) ve daha önce doğum yapmış annelerden doğan (P<0.001) kuzuların doğum ağırlığı daha yüksek bulundu. Yalnızca neonatal periyotta hastalık tespit edilen kuzularda pasif immünite ve doğum ağırlığı arasında önemli (P<0.001) ve pozitif (R2=0.136) bir linear ilişki olduğu belirlendi. Genel linear modele göre düşük doğum ağırlığı (≤3 kg) ile doğan kuzuların SIgGC-24ları orta (>3-≤4 kg) veya yüksek (>4 kg) doğanlara göre önemli seviyede (sırasıyla P<0.01ve P<0.001) düşük belirlendi. Benzer şekilde ikiz veya hasta annelerden doğan kuzuların SIgGC-24ları önemli seviyede (P<0.05) düşük bulundu. Sonuç olarak bazı çiftlik sevk-idare uygulamaları ve hayvan karakteristikleri doğum ağırlığı ve pasif immunite ile ilişkili bulundu ve ayrıca doğum ağırlığı pasif immunite üzerine etkiliydi. Çiftlik verim ve karlığını arttırmak için üreticilerin bu faktörleri göz önünde tutması ve uygun sevk-idare stratejileri geliştirmesi gerekir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi