Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Prof. Dr. Mahmut KARAPEHLİVAN
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Yapılan bu çalışmada plazmada nitrik oksit (NO), Tümör Nekrozis Faktör-α (TNF-α) düzeyleri, adenozin deaminaz (ADA), gama glutamil transferaz (GGT) aktiviteleri ve alfa naftil asetat esteraz (ANAE) yöntemi ile lenfosit oranları belirlenerek, sığır leptospirozunun immunpatogenezinin ve biyokimyasal mekanizmalarının araştırılması amaçlanmıştır. Kars civarındaki köylerde yetiştirilen 20 baş leptospirozlu ve 20 baş sağlıklı danaların vena jugularislerinden heparinli tüplere kan örnekleri alındı ve histolojik analizler için frotiler alındıktan sonra, 3.000 rpm’de 15 dak. santrifüj edilerek plazmaları elde edildi. Plazmada NO düzeyi ile ADA aktivitesi kimyasal yöntemle, TNF-α düzeyi ile GGT aktivitesi ticari test kitleri kullanılarak kolorimetrik yöntemle analiz edildi. T/B lenfosit oranları ise perifer kan lökositlerinde ANAE yöntemiyle belirlendi. Leptospirozlu hayvanların plazma TNF-α ve NO düzeyleri kontrol grubuna göre sırasıyla P<0.001 ve P<0.05, ADA ve GGT aktiviteleri P<0.05 düzeyinde yüksek tespit edildi. ANAE pozitif (T) lenfosit oranı ise %43 olarak belirlendi. Sonuç olarak enfeksiyonun erken aşamasında saptanabilen bir sitokin olan TNF-α ve buna bağlı olarak NO düzeylerinin belirgin bir şekilde yükselmesi, ADA ve GGT aktivitelerinin artması ile B lenfosit yüzdesinin fazla olduğunun tespitinden yola çıkılarak, leptospirozun patogenezisinde bu parametrelerden yararlanılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca doğal enfekte sığırlarda leptospirozun biyokimyasal mekanizmaları üzerine daha fazla çalışmaların yapılması gerektiği söylenebilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi