Investigation of the Anatomical Structure of Cervix uteri, Corpus uteri and Cornu uteri in Red foxes (Vulpes vulpes)
Doç. Dr. Gülseren KIRBAŞ DOĞAN
Doç. Dr. Mushap KURU
Kızıl tilki, tilkilerin en büyüğü ve vahşi yaşamın bir üyesi olan carnivorların en çok görülenidir. Bu çalışma ile cervix uteri, corpus uteri ve cornu uteri’nin anatomik yapısını belirlemek amaçlandı. Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (Kars, Türkiye) trafik kazası, ateşli silah yaralanması gibi çeşitli nedenlerle getirilen hayvanlar kullanıldı. Tüm müdahalelere rağmen merkez tarafından kurtarılamayan benzer yaştaki dört Kızıl tilkinin uterus’u diseke edildi. Dijital kumpas kullanılarak cervix uteri, corpus uteri ve sağ-sol cornu uteri'den ölçümler alındı. Her organ bölümünün ağırlıkları, hassas terazi kullanılarak ölçüldü. Ortalama cervix uzunluğu 11.54 ± 1.56 mm, genişliği 4.46 ± 0.52 mm, kalınlığı 5.18 ± 0.08 mm ve ağırlığı 1.18 ± 0.04 gr idi. Corpus uteri uzunluğu ortalama 20.68 ± 3.06 mm, genişliği 2.88 ± 0.50 mm, kalınlığı 2.22 ± 0.19 mm ve ağırlığı 0.90 ± 0.01 g idi. Cornu uteri'nin ortalama uzunluğu 79.85 ± 0.86 mm, genişliği 4.85 ± 0.79 mm, kalınlığı 4.33 ± 0.18 mm ve ağırlığı 2.33 ± 0.12 g idi. Sonuç olarak Kızıl tilkilerde, dişi genital sistem organlarından uterus hakkında bilgi verildi. Bu çalışmanın bulgularının kızıl tilkilerde, yapılacak olan cerrahi ve jinekolojik operasyonlar ile bu konu ile ilgili yapılacak çalışmalardafaydalı olabileceğine inanıyoruz.
uterus,Red Fox,Anatomy
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi