Seroprevalence of Paratuberculosis in Cattle in Ardahan Region
Mesut Karatay
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışmada Ardahan yöresindeki süt sığırlarında paratüberküloz’un (pTB) prevalansının belirlenmesi amaçlandı. Ardahan merkez ve ilçelerinden rastgele seçilen 11 odak ve bu odaklardaki 22 işletmeden alınan toplam 400 sığır kan serumu çalışmanın materyalini oluşturdu. Çalışmada, sığır kan serum örneklerinde ‘’Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis’’ (MAP) antikorlarının araştırılması amacıyla ticari Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) antikor test kiti kullanıldı. Analiz sonucunda 400 hayvandan 17’sinde MAP yönünden pozitiflik belirlendi. Ardahan ili ve çevresindeki yaygınlık oranı %4,25 (17/400) olarak tespit edildi. Örnek alınan toplam 22 çiftliğin 9’unda paratüberküloz’un varlığı tespit edildi. Bu sonuçla, Ardahan yöresindeki süt sığırlarında pTB’un subklinik olarak bulunduğu ve ekonomik kayıplara yol açabileceği öngörülmüştür. Bu hastalığın zoonotik olduğu düşünüldüğünde halk sağlığının da etkilenebileceği söylenebilir. Bu nedenle pTB ile ilgili daha fazla çalışma yapılması faydalı olacaktır.
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Basım Tarihi 11-2020