Determination of Clostridium perfringens toxin types in sheep with suspected enterotoxemia in Kars province Turkey
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Oktay Genç
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışmada Kars ilinde aniden ölen ve enterotoksemi şüphesi bulunan koyunlarda bu hastalığa neden olan Clostridium perfringens tiplerini ve bu bakterinin üretmiş olduğu toksinlerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada Kars ilinde enterotoksemi şüphesi ile ölmüş olan çeşitli ırk ve yaştaki 260 adet ve mezbahada kesilen 35 adet sağlıklı koyun kullanıldı. Bu amaçla her bir koyunun ince bağırsak içeriği toplandı ve bu içerikde enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) ve lateks agglutinasyon testi (LAT) ile C. perfringens tipleri tarafından üretilen alfa, beta ve epsilon toksinlerin varlığı araştırıldı. Çalışmada, toplanan 260 bağırsak içeriğinden ELISA yöntemiyle ile 220’sinde (% 84,61) ve LAT ile ise 152’sinde (% 58,46) C. perfringens toksinlerine rastlandı. Bu örneklerin 40’ı (% 15,38) ELISA ve 108’i (% 41,53) LAT ile negatif olarak belirlendi. Yapılan biyo-tiplendirmede ELISA yöntemi ile pozitif olarak belirlenen örneklerin sırasıyla 104’ü (% 47,27), 20’si (% 9,09), 10’u (% 4,54) ve 86’sı (% 39,07) C. perfringens tip A, B, C ve D olarak idenfiye edildi. LAT testi ile bakterinin yapılan biyo-tiplendirilmesinde ise örneklerin 79’u (% 51,97) tip A, 15’i (% 9,86) tip B, 7’si (% 4,60) tip C ve 51’i (% 33,55) tip D olarak idenfiye edildi. Her iki testte de en yüksek pozitişik C. perfringens tip A ve tip D için bulundu. Yapılan bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre ve Kars ilinde 300.000 civarında koyunun bulunması nedeniyle bu ilde enterotoksemiden kaynaklanan ekonomik kaybın epeyce büyük olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de Kars ilinde bulunan koyunların enterotoksemiye karşı düzenli bir şekilde aşılanması ve aşıların mutlaka C. perfringens tip A ve D’ye karşı bağışıklık sağlayacak şekilde düzenlenmesi önerilmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES