Sero prevalence of contagious ecthyma in lambs and humans in Kars Turkey
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Oktay Genç
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışmada Türkiye'nin Kars yöresindeki kuzu ve insanlarda kontagioz ektimanın (orf) sero-prevalansı çalışıldı. Bu amaçla Kars'ın 5 farklı bölgesinde bulunan 320 kuzudan serum örnekleri toplandı. Ayrıca ektima'ya yakalanma riski olan 100 insandan da serum örnekleri toplandı. Bu serum örneklerinde orf virusuna karşı oluşmuş olan antikorlar ELISA yöntemi kullanılarak belirledi. Çalışmada kuzulardan toplanan serumların % 52,81 'inin ve insanlardan toplanan serumların ise %5'inin orf virüs için sero-pozitif olduğu belirlendi. Sonuç olarak, kontagioz ektima Türkiye'nin Kars yöresinde kuzularda görülmektedir ve kuzularla sık olarak temas halinde olan insanlar bu enfeksiyona yakalanma riski altındadırlar.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES