Koyun çiçeğinde immunumodulatörlerin sağaltıcı ve koruyucu etkileri üzerinde klinik gözlemler I Koyun çiçeğinin sağaltımı ve korunmasında levamizolün kullanımı
GÖKÇE G
IRMAK K
SURAL E
Bu çalışmada koyun çiçeğinde levamizol'ün koruyucu ve sağaltıcı etkileri araştırıldı. Sağaltım denemeleri için total koyun çiçeğine yakalanmış 50 hayvan 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba Levamizol + Enrofloksasin, ikinci gruba sadece Enrofloksasin uygulandı. Levamizol 2,5 mg/kg S.C. yolla 3 gün arayla 3 kez, Enrofloksasin 2,5 mg/kg S.C. 5 gün süreyle verildi. Levamizol + Enrofloksasin uygulanan hayvanlar 10 günde tamamen iyileşme gösterirken, sadece antibiyotik uygulanan gruptaki hayvanların 18 gün içinde iyileştikleri belirlendi. Korunma denemeleri için toplam 50 sağlıklı hayvan iki gruba ayrıldı; birinci gruba (n=25) levamizol uygulandı, ikinci gruba (n=25) herhangi bir uygulama yapılmadı ve kontrol grubu olarak kullanıldı. Bu denemede levamizol 2,5 mg/kg dozda oral yolla uygulandı. Bu hayvanların 20 günlük gözlenmesi sonunda herhangi bir çiçek olgusuna rastlanmadı. Buna karşın, sağlıklı olup levamizol uygulanmayan koyunların 6'sında 4,5 ve 7. günlerde çiçek belirtileri gözlendi. Sonuçta levamizol'ün çiçek hastalığının sağaltımı ve korunmasında başarılı sonuçlar verdiği saptandı.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi