Koyun çiçeğinde immunumodulatörlerin sağaltıcı ve koruyucu etkileri üzerinde klinik gözlemler I Koyun çiçeğinin sağaltımı ve korunmasında PIND ORF Baypamun kullanımı
GÖKÇE G
IRMAK K
Bu çalışmada. PIND-ORF (Baypamun)'un koyun çiçeğine karşı koruyucu ve sağaltıcı etkileri araştırıldı. Baypamun'un sağaltımdaki etkilerini araştırmak için çiçek enfeksiyonuna yakalanmış 30 adet koyun iki gruba ayrıldı. 1. gruba (n=15) PIND-ORF (Baypamun) 3 gün arayla iki kez I.M. yolla uygulandı. 2. gruba (n=15) oksitetrasiklin 72 saat arayla iki kez uygulandı. Klinik bulgularla lezyonların iyileşme süreleri karşılaştırıldı. Baypamun uygulanan gruptaki klinik iyileşme ile lezyonların iyileşme sürelerinin antibiyotik uygulanan gruba göre daha kısa sürede gerçekleştiği gözlendi. Korunma denemeleri için, çiçek enfeksiyonu görülen sürüden seçilen ve sağlıklı oldukları gözlenen 30 adet koyun kullanıldı. Koyunlar iki gruba ayrıldı, 1. gruba (n=15) 3 gün arayla iki kez 2 mi Baypamun İ.M. yolla uygulandı. İkinci gru¬ba (n=15) herhangi bir uygulama yapılmadı; 20 günlük gözlem sonunda Baypamun uygulanan gruptaki hayvanlarda herhangi bir çiçek olgusuyla karşılaşılmadı, buna karşın kontrol grubundaki hayvanların 5 tanesinde çiçek hastalığı oluştuğu gözlendi. Sonuçta Baypamun'un koyun çiçeğinin sağaltımı ve korunmasında başarıyla kullanılabileceği saptandı.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi