Köpeklerde deneysel akut digoksin toksikasyonunda lidokain in etkisi üzerine çalışmalar
ıRMAK k
GÖKÇE G
SURAL E
KAYA M
Bu çalışmada her biri 4 köpekten oluşan 3 grup hayvanda, digoksin'in değişik dozlarıyla toksikasyon denemeleri yapıldı. I. gruba 0.1 mg/kg, II. gruba 0.2mg/kg (Kontrol), III. gruba 0.2 mg/kg dozda digoksin l.V. yolla uygulandı. Üçüncü gruptaki hayvanlarda EKG bulguları izlenerek 4 mg/kg dozda lidokain hidroklorür İ.V. yolla verildi. Her üç gruptaki hayvanlarda digoksin enjeksiyonunu takiben kusma, sık defekasyon, ürnasyon ve saldırganlık belirtileri saptandı. Birinci gruptaki hayvanların 4 günlük EKG bulguları incelendiğinde; digoksin enjeksiyonunu takiben üç saat sonra bradikardi, ST dalgasında çökme, 2 ve 3. günlerde taşikardi, 4. günde normal ritim, II. ve III. gruptaki hayvanlarda ventriküler aritmi, 2. derece AV blokajı, ventriküler fibrilasyon ve bunu takiben ölümler gözlendi. Üçüncü gruptaki hayvanların birinde tedavi amaçlı lidokain uygulamasını takiben EKG ve klinik bulgularda iyileşme oluşurken, diğer hayvanların hepsinin lidokain enjeksiyonuna rağmen öldükleri gözlendi. Birinci gruptaki hayvanların 4 günlük hematolojik incelemelerinde; total eritrosit (RBG), total lökosit (WBC), hematokrit (PCV) değerlerinde istatistiksel bir farklılık gözlenmezken, hemoglobin (Hb) değerlerinde 4. gün, 1. güne göre yüksek (p<0.05) tespit edildi. Sonuç olarak; 0.1 mg/kg dozda digoksin uygulamasını takiben 3 saat sonra bradikardi ve ST çökmesi, 2, 3. günlerde sinüzal taşikardi, 4. günde normal ritm gözlendi.Şiddetli digoksin toksikasyonu 0.2 mg/kg dozda oluştu. Tedavi amacıyla lidokain (4mg/kg) verilen köpeklerin sadece birinde ventriküler fibrilasyon normal sinuzal ritme dönüştü, buna ek olarak 2. derecede AV bloku gözlenen hayvanların hepsinde lidokain etkisiz kaldı.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi