1996 yılında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kliniklerine Getirilen Hayvanların İç Hastalıklarının İstatistiksel Değerlendirilmesi
GÖKÇE G
ŞENDİL Ç
SURAL E
ÖZET liu çalışmada 1996 yılında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'ne getirilen toplam 452 hay¬vanın türü, hastalıkların hayvan türlerine, mevsimlere, yaşa, ırka ve yerleştikleri sistemlere göre dağılımları özetlenmiştir. Hastalıkların hayvan türlerine göre dağılımları şöyledir: İnek 221 (%49), buzağı-dana 220 (%48.75), Koyun-keçi 6 {<'/, 1.33), Kedi-Köpek 4 (%0.88), at 1 (% 0.22) olarak belirlenmiştir. Kars bölgesinde solunum ve sindirim sistemi hastalıkları önemli bir problem oluşturmaktadır. Sığırlarda sindirim sis¬temi hastalıkları içerisinde RPT ve buzağı septisemileri; solunum sistemi hastalıkları içinde de pneumoniler önemli de¬recede görülmektedir. Ayrıca Kars yöresinde antrax, brucellosis, leptosprosis, listeriosis, tuberculosis, salmonellosis gibi bazı zoonoz has¬talıklar yaygın olarak görülmektedir. Kliniğimize fazla yansımamakla beraber, tetanoz; kist hidatid, uyuz, trikoft, la-minitis, enterotoksemi, çiçek ve beslenme bozukluğu hastalıkları da görülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi