Alterations in Haematological and Biochemical Parameters in Morkaraman Sheep with Natural Psoroptes ovis Infestation
gokce gürbüz
kızıltepe şemistan
Bu çalışma Psoroptes ovis ile doğal olarak enfeste morkaraman koyunlarda bazı hematolojik ve biyokimyasal parametrelerdeki olası değişiklikleri saptamak amacıyla yapıldı. Bu amaçla P. ovis ile doğal olarak enfeste 22 koyun ve klinik olarak sağlıklı 10 koyun (kontrol) kullanıldı. Psoroptes ovis ile enfeste koyunlarda, kontrol grubuna göre serum total protein ve globulin değerleri önemli derecede yüksek bulunurken, serum albumin konsantrasyonu önemli derecede düşüktü. Psoroptes ovis ile enfeste koyunlarda kontrol grubuna göre, önemli derecede düşük hemoglobin konsantrasyonu, düşük total lökosit (WBC), eritrosit (RBC), lenfosit, nötrofil ve monosit değerleri saptandı. Kontrol grubuna göre, Psoroptes ovis ile enfeste koyunlarda euzinofil sayıları daha yüksek bulundu. Bu çalışmanın sonuçları, psoroptik uyuzun Morkaraman koyunlarda total serum protein ve globulin konsantrasyonunda artış, albumin konsantrasyonunda azalış ile kanda WBC, RBC, nötrofil ve lenfosit sayılarında azalma, hemoglobin konsantrasyonunda azalma, euzinofil sayısında artışa neden olduğunu göstermektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI