(1-naftilmetiliden)izonikotinohidrazid molekülünün yapısal ve elektronik özelliklerinin teorik olarak incelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Güventürk UĞURLU
Prof. Dr. Hacali NECEFOĞLU
Bu çalışmada, (1-naftilmetiliden)izonikotinohidrazid molekülünün (I) kararlı konformerlerini belirlemek için, çalışılan molekülün konformasyon analizi Yoğunluk Fonksiyonel Teorisi (DFT/B3LYP) metodu ile 6-311++G(d,p) temel seti kullanılarak incelendi. Bu molekülün iki kararlı durum konformerleri (C-I ve C-II) bulundu ve bu konformerler Hartree Fock HF/6-311++G(d,p) ve B3LYP/6-311++G(d,p) teori düzeyinde ve temel seti ile optimize edildi. Hesaplama sonuçları, I molekülünün en kararlı konformerinin C-I olduğunu gösterdi. Taban durumundaki C-I ve C-II konformerler için, dipol moment (μ), polarizebilite (α), birinci-derece hiperpolarizebilite (β), en yüksek dolu molekül orbital enerjileri (EHOMO), en düşük boş molekül orbital enerjileri (ELUMO) ve enerji farkı (ΔEg= ELUMO-EHOMO) her iki modelde 6-311++G (d,p) taban seti kullanılarak hesaplanmıştır. Bu enerjiler dikkate alınarak sertlik (η) ve elektronegatiflik (χ) parametreleri hesaplandı. Ayrıca, elde edilen optimize yapı ile GIAO yöntemine göre 1 H-NMR ve 13C-NMR kimyasal kayma değerleri B3LYP / 311 + + G (2d, p) ve Hartree Fock HF / 6-31G teori düzeyinde hesaplandı. C-I ve C-II konformerleri için dipol moment değerleri, sırasıyla B3LYP / 6-311 ++ G (d, p) ile 2.05 ve 2.32 ve HF / 6-311 ++ G (d, p) 1.94 ve 2.32 Debye bulundu. I molekülünün yapısal parametreleri, literatürdeki verilerle karşılaştırıldı.
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology
Basım Tarihi 06-2018