Diaquabis(N,N-dietilnikotinamid-lN1)bis(4-formilbenzoato-lO)kobalt(II) Kompleksinin Model Organizma Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) Üzerindeki Toksikolojik ve Fizyolojik Etkileri
Doç. Dr. Mustafa SERTÇELİK
Serkan Sugeçti
Altınbaş Üniversitesi, Türkiye
Ender Büyükgüzel
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hacali NECEFOĞLU
Kemal Büyükgüzel
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Diaquabis(N,N-dietilnikotinamid- lN1)bis(4-formilbenzoato- l O)kobalt(II) kompleksi model böcek Galleria mellonella L.larvalarının hemolenf dokusuna enjekte edildi. Enjeksiyon işleminden 2, 4, 6 ve 8 saat sonra böceğin bazı biyokimyasal parametrelerineve metabolik enzim aktivitesi üzerindeki değişikliklere bakıldı. Hücre hasarı biyobelirteci AST ve ALT enzim aktivitesinin istatikselolarak arttığı tespit edildi. Kullanılan kompleks LDH aktivitesini 30±2,76’dan 8 saat sonunda 131,25±3,10’a yükseltti. Ayrıca böceğinbiyokimyasal parametreleri üzerinde olumsuz etki yaptığı tespit edildi. Bu çalışma farklı kimyasal yapı ve etki mekanizmasına sahipmetal komplekslerinin zararlı böceklerin mücadelesinde hedef olmayan canlılara ve çevreye karşı en az zararla kullanılabilirliğininaraştırılması açısından önemlidir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi