Kâmil Kahraman "Mecnûn"dan Hareketle Seyr-i Sülûk, Bireyleşme Süreci ve Monomitin Çekirdeği
Dr. Öğr. Üyesi Hacer SAĞLAM
Divan şiirinde âşıkların şâhı olarak öne çıkan Mecnûn, bu ününü hiç şüphesiz “mecazdanhakikate ulaşan” bir âşık olması nedeniyle kazanmıştır. Mecnûn, Leylâ vü Mecnûnmesnevilerinde şairler tarafından seyr-i sülûkunu tamamlamış bir “kâmil” olarak tavsîfedilir. Batınî / tasavvufî bir yolculuk olan seyr-i sülûk, kişinin, nefs katmanlarını geçerekkemâlât düzeyine ulaşmasını ifade eder. Seyr-i sülûk, araştırmacılar tarafından AnalitikPsikoloji'nin kurucusu Jung'un “bireyleşme süreci” ile zaman zaman aynı doğrultudadüşünülür. Anlatma esasına dayalı eserlerde, kahramanların döngüsü bağlamındafaydalanılan bireyleşme süreci, Joseph Campbell tarafından “monomitin çekirdeği”olarak sistematize edilmiştir. Ayrılma-erginleşme-dönüş aşamaları bakımından seyr-isülûk ile benzerlik taşıması ve yol-yolcu-yolculuk kavramlarını karşılaması, seyr-i sülûk,bireyleşme süreci ve monomitin çekirdeğinin aynı süreçlerin farklı adları olduğudüşüncesine neden olmaktadır.Bu makalede, yolculuğunu tamamlamış kâmil bir kahraman olarak Mecnûn'un,bireyleşme süreci ve monomitin çekirdeğine göre “aziz” bir kahraman olup olmadığısorusuna cevap aranacaktır.
Kâmil Kahraman Mecnûn,Seyr-i Sülûk,Bireyleşme Süreci,Monomitin Çekirdeği
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi