Termal Siklusun Mikrosızıntıya Etkisinin Sınıf V Kavitelerde Kompozit Restorasyonlarda İn vitro İncelenmesi
Mehmet Dallı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Ertuğrul Ercan
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Bayram İnce
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hakan ÇOLAK
Zirve Üniversitesi, Türkiye
Emrullah Bahşi
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Cafer Şahbaz
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Serdar Bağlar
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı, termal siklusun sınıf V restorasyonlarda yeni nesil adeziv sistemlerin mikrosızıntısı üzerine etkisini in vitro koşullarda değerlendirmekti. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 150 adet çürüksüz insan molar dişi kullanıldı. Dişlerin bukkal yüzeylerinde standardize sınıf V kaviteler hazırlandı. Her grupta 30 adet olacak şekilde dişler rastgele beş gruba ayrıldı. 1.grup: Clearfil S3 Bond, 2.grup: Xeno V, 3.grup: G Bond 4.grup: Optibond All In One 5.grup: iBond. Restorasyonlarda üretici firma tavsiyelerine uyuldu. Daha sonra dişler iki eşit (n=15) gruba ayrıldı. Birinci gruptaki dişlere (n=15) 55°C termal siklus işlemi 10.000 kez uygulandı. 2.gruba ise uygulanmadı. Tüm dişlerdeki dolguların 1 mm çevresi hariç dişler tamamen 2 kat tırnak cilası ile kaplandıktan sonra 24 saat 37 0C de % 0.5’lik metilen mavisinde bekletildi. Örneklerden alınan kesitlerin mikrosızıntı dereceleri stereomikroskop altında skorlandı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak Kruskal-Wallis ve Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi.Bulgular: Gruplar arası mikrosızıntı skorlarında istatistiksel farklılık olduğu tespit edildi(p<0.05). Termal siklus uygulanan ve uygulanmayan dişler arasında mikrosızıntı en fazla iBond uygulanan dişlerde görüldü. Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda termal siklus ile ağız ortamı taklit edilmeye çalışılırken, termal siklusun mikrosızıntıyı etkilemediği belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi