Sınıf V Kavitelerde Dezenfektanların Mikrosızıntı Üzerine Etkisi İn vitro Çalışma
Mehmet Dallı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Bayram İnce
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Emrullah Bahşi
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hakan ÇOLAK
Zirve Üniversitesi, Türkiye
Yahya Orçun Zorba
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Ertuğrul Ercan
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı klorheksidin içerikli üç farklı kavite dezenfektanın sınıf V kavitelerde mikrosızıntı üzerine etkisini in vitro şartlarda değerlendirmekti. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 80 adet çürüksüz insan dişi kullanılmıştır. Sınıf V kaviteler, her dişin bukkal yüzeylerine mine-sement sınırından 1 mm aşağıda olacak şekilde standardize hazırlandı. Dişler her biri 20 disten oluşan rastgele 4 gruba ayrıldı. 1. Grup: kontrol grubu değerlendirildi herhangi bir dezenfektan uygulanmadı, 2.grupta %1 klorheksidin jel, 3.grupta % 2 klorheksidin glukonat solüsyonu ve 4. grupta % 0,2 klorheksidin glukonat solüsyonu uygulandı. Daha sonra kaviteler Xeno V(Dentsply DeTrey, Konstanz, Germany) adeziv ve Quxfill (Dentsply, Kontstanz, Germany) ile restore edildi. LED (Light Emitting Diode) ile polimerize edildi. Restorasyonların 1 mm. çevresi hariç dişlerin bütün yüzeyleri 2 tabaka tırnak cilası ile kaplandıktan sonra, 24 saat %2’lik metilen mavisi solüsyonunda bekletildi. Daha sonra dişler yıkanıp, bukkolingual yönde dikey olarak kesilerek x30 büyütmede stereomikroskop ile degerlendirildi. Sonuçlar Kruskal-Wallis testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Kontrol grubu ile deney üç grup arasında mikrosızıntı skorları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark olmadıgı tespit edildi. (p>0.05) Sonuç: Sınıf V kavitelerde klorheksidin içerikli değişik form ve oranlardaki kavite dezenfektanlarının self-etching adeziv ( Xeno V) öncesi uygulanmasının mikrosızıntı üzerine olumsuz bir etki göstermediği tespit edildi.
Dental sızıntı,klorheksidin glukonat,Dental dezenfektanlar,Klorheksidin,Mikrosızıntı,Dental kavite preparasyonu
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi