Hemodiyaliz Tedavisi Sürdürenlerde “Subjektif GlobalDeğerlendirme” ile Objektif Parametrelerin Karşılaştırılması:Kesitsel Araştırma
Doç. Dr. Halil İbrahim ERDOĞDU
Doç. Dr. Eray ATALAY
Dr. Öğr. Üyesi Tolga KASACI
Öner Can
Amaç: Hemodiyaliz tedavisi sürdüren hastaların nutrisyonel durumununbozulmasının göstergeleri olarak serum albümin düzeyi,günlük protein alımı, kas kitle ölçüm değerlendirmeleri gibi objektifparametrelerin yanısıra ‘Subjektif Global Değerlendirme”(SGD)olarak adlandırılan skorlama ile de değerlendirilmektedir. Bu araştırmadaUluslararası Böbrek Nutrisyon ve Metabolizma Derneği(ISRNM) tarafından malnütrisyon için tanısal bir kriter olarak önerilenhipoalbüminemi ile SGD’ nın hastaya ait biyodemografik özelliklerininkarşılaştırılarak aralarında fark olup olmadığının belirlenmesiamaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Kesitsel tipte yapılan bu çalışma Kars veArdahan da kamuya ait 4 hemodiyaliz merkezinde tedavi sürdüren191 hastanın verilerinin analizi ile yapılmıştır. Hastalar SGD skoru vealbümin düzeyine göre iki ayrı grup olarak analiz edildi. Bağımlı değişkeniSGD olan grup nutrisyonel durumuna göre iyi olan ve iyi olmayan(SGD skor: 1–14 ve 15–49) olarak ikiye bölünürken, bağımlı değişkenialbümin olan grup (albümin düzeyi: 3,8 g/dl’den düşük ve 3,8 g/dl veüzeri olarak) ikiye bölündü. Hastanın yaşı, diyaliz süresi, vasküler erişimyolu, vücut kitle indexi, diyaliz yeterliliği, C-reaktif protein düzeyi,hemoglobin düzeyi, diabetes mellitus varlığı gibi özellikleri ise bağımsızdeğişkenler olarak belirlenerek gruplar karşılaştırıldı.Bulgular: Bu araştırmadaki 191 hastanın sonuçları analiz edildiğinde;nutrisyonel durumu iyi olmayanların oranı %30,9, albümindüzeyi <3,8 g/dl olanlar %51,3, kadınların oranı %40,8, yaşı 65 veüzeri olanlar %51,3, beş yıldan fazla zamandır hemodiyaliz tedavisisürdürenlerin oranı %40,8, Vücut kitle indeksi cut-off 23’den aşağıolanların oranı %43,5, hedef Kt/V düzeyinin altında olanların oranı%22,5 idi. SGD skoruna göre değerlendirilen hastaların hiç birindebağımsız değişkenler ile istatiksel olarak anlamlı fark yok iken,objektif bir kriter olan serum albümin düzeyi ile hastanın cinsiyeti,Kt/V’si, anemisi ve serum C-reaktif proteini ve vasküler erişim yoluile istatiksel olarak anlamlı fark vardı.Sonuç: Hemodiyaliz hastalarının nutrisyonel durumunu değerlendirmedeobjektif klinik parametreler SGD’dan daha etkili birbelirteçtir.
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 04-2018
Doi Numarası 10.5505/kjms.2018.10327