PREDİYABET HASTALARINDA D VİTAMİNİ VE PARATHORMONA GÖRE İNSÜLİN DİRENCİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ömer Yüzügülen
Doç. Dr. Halil İbrahim ERDOĞDU
Amaç Prediyabet, bozulmuş açlık glikozu (BAG) ve bozulmuş glikoz toleransı (BGT) ile Diyabet Mellitus (DM) riskinin arttığı durumdur. Çalışmalar DM’un D vitaminive Paratiroid Hormon (PTH) düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada prediyabetik hastalarda D vitamini ve PTH düzeyi ile insülin duyarlılığınındeğerlendirilmesi amaçlandı.Gereç veYöntemBu kesitsel araştırma 1 Haziran 2017 ve 30 Kasım 2017 arasında prediyabet olan 17-87 yaş arası 100 kişi ile yapıldı. Vitamin D, parathormon düzeyleri, homeostasis modelassesment (HOMA) ve biyokimyasal parametrelere ait veriler elde edilerek istatiksel analiz yapıldı. Ölçümle belirlenen verilerin analizinde student-T, sayımla belirlenenverilerin analizinde ki- kare, korelasyon testi için Spearman Korelasyon Analizi uygulanarak prediyabetlilerde vitamin D ve PTH düzeylerinin glikoz düzeyi ve HOMAüzerindeki etkisi analiz edildi (anlamlılık düzeyi için P<0.05 alındı).Bulgular Hastaların %27’si erkek, %73’ü kadın, yaş ortalaması 50,50±14,90’ idi. Kadınlarda PTH, erkeklerde vitamin D ve Hb değerleri daha yüksek idi. Kadın ve erkeklerdeoptimal vitamin D düzeyi (≥ 30ng/ml) oranı çok düşük olup sırası ile %3,7 ve %5,5 idi. Vitamin D eksikliği olanların %45,8’inde insülin direnci var iken, vitamin D optimalolanlarda insülin %20’da insülin direnci vardı. Vitamin D düzeyleri ile VKİ ve HOMA-IR açısından anlamlı fark yoktu (P=0.861). BAG olanlarda BGT olanlara göre glikoz,insülin ve HOMA-IR anlamlı yüksek iken (P<0.05), BGT olanlarda yaş anlamlı şekilde daha yüksekti (P<0.05).Sonuç Sonuç olarak prediyabetiklerin takip ve tedavisinin sürdürülmesinde vitamin D düzeyleri dikkate alınmalı gereğinde optimal düzeyler sağlanmalıdır.
Dergi Adı Sakarya Medical Journal
Dergi ISSN 2146-409X