Serum Ferritin Düzeyinin Metabolik Parametreler ile İlişkisinin Cinsiyete Göre Değerlendirilmesi: Bir akut faz reaktanı olarak serum ferritini
Doç. Dr. Halil İbrahim ERDOĞDU
Doç. Dr. Eray ATALAY
Dr. Öğr. Üyesi Fatih KARA
Ömer Karaağaç
Öner Can
Amaç: Artmış serum ferriti düzeyi depo demirini ya da hepati dokuda demir birikimini yansıtabilir. Ancakyüksek ferriti düzeyi olası kronik hepatobiliyer ya da sistemik inflmatuar hastalıklarla da ilişkili olabilmektedir. Bu çalışmada serum ferritii ile hastaya ait kan sayımı ve biyokimyasal parametreler karşılaştıılarakaralarındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı.Materyal ve Metot: Kesitsel tite yapılan çalışma 110 hastanın biyokimyasal, hormonal ve tam kan sayımlarınaait verilerinin analizi ile yapıldı. Hastalar cinsiyete göre ferriti düzeyi normal ve normalin üzerinde olarak ikiguruba ayrıldı. Bağımlı değişken olarak belirlenen serum ferriti düzeyi ile hastaların yaşı, serum albümini,C-reakti proteini (CRP), serum demiri, transferrin satürasyonu (TSAT), hemoglobin düzeyi, alanin ve aspartataminotransferaz (ALT, AST) ve gama glutamil transferaz (GGT) gibi parametreler ile karşılaştııldı.Bulgular: Yapılan karşılaştımada kadınlarda normal serum ferritii ile normalin üst sınırını geçen düzeylerinALT (p=0.018), albümin (p=0.041), CRP (p=0.025), TSAT (p=0.012), LDL (p=0.024) ve trigliserid (p=0.038) dü-zeyleri arasında istatisel olarak anlamlı fark saptandı. Erkekler analiz edildiğinde ise ALT (p=0.045), albümin(p<0.001), GGT (p<0.001), hemoglobin (p=0.002), Vitamin-D (p<0.001) ve HDL (p<0.001) düzeyleri arasındaistatisel olarak anlamlı fark vardı.Sonuç: Yüksek ferriti seviyesi saptandığında hepatobiliyer nedenler ve kronik inflmatuar hastalıklar gözönünde bulundurulmalıdır. Bunlara ilaveten erkeklerde vitamin D yetersizliği veya eksikliği göz önüne alınmalıdır.
Dergi Adı Bozok Tıp Dergisi
Basım Tarihi 09-2019