Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Etik
MURAT TAŞDAN
İ YALÇIN
Bu çalışmada Psikolojik Danışma ve Rehberlik uygulamalarında göz önünde bulundurulması gereken etik ilkelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, öncelikle etik ve meslek etiği kavramları açıklanmış, daha sonra psikolojik danışma ve rehberlik alanında çalışanlar için geliştirilmiş olan etik ilkeler üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Amerikan Psikolojik Danışma Derneği ve Amerikan Okul Psikolojik Danışmanları Derneği’nin yayınladığı etik ilkelerden yararlanılmıştır. İlkelerden bazıları örnek olaylarla zenginleştirilerek açıklanmıştır. Son olarak psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinde etik ve yasa arasındaki ilişki incelenmiştir. Psikolojik danışma uygulamalarının etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilmesi için ilkelerin hem alanda çalışanlar tarafından içselleştirilmesi hem de uygulamaların yaptırım gücü olan bir denetleme kurumu tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi